PROJECT IJSSELADRESSEN

Samen met collega Marjolein Menke werk ik aan het project IJsseladressen. We schilderen telkens een opvolgend adres, buiten of binnen, het woonhuis of het uitzicht, en dat ter plekke. In een dagje moet het gepiept zijn, en daarna wordt het hier en daar nog wat bijgewerkt in het atelier. Schilderend zijn we elkaars tegenpool... en toch ook weer niet. Marjolein is een doorgewinterde plein air schilder, ik niet. Ik moet zoeken hoe ik dat aanpak en ben benieuwd hoe zich dat zal gaan ontwikkelen. Ergens ver weg heb ik daar een idee over, maar wat zal ontstaan is een wisselwerking tussen dat idee, mijn vaardigheid en wat op het doek gebeurt.

 

IJsseldijk 19. Ik merk dat ik me wat beter op het schilderen zelf kan concentreren. Plezier in verf en wat je ermee kunt...

In het voorjaar van 2019 schilderen we IJsseldijk 9. Ik het huis, Marjolein de walnotenboom op het erf. Het was prettig om daar te schilderen, heel fijn en lief.

IJsseldijk 7 hadden we overgeslagen, maar kwam in het najaar van 2018 nog aan de beurt. Pas toen ik het schilderijtje links af had, besefte ik wat een spectaculair leuk oranje apparaat op het erf er een bijzondere touch aan had gegeven. Marjolein en ik waren ook erg verrast door de overeenkomst in ons kleurgebruik, terwijl terwijl zij op dit adres in een totaal andere richting een boom op de dijk schilderde. Als ik er nu langs rijd, herken ik hem. Voor mij is het Marjolein's boom geworden.

Het was een mooie dag in het najaar toen we IJsseldijk 17a schilderden, mijn eigen woonadres. Basja lag zo ongeveer de hele dag aan Marjolein haar voeten.

Maar toen we het huis van mijn buren, IJsseldijk 17 (hierboven) schilderden was de temperatuur een beetje anders en moest ik toch echt twee broeken over elkaar aantrekken om een beetje warm te blijven. Brrr...

IJsseldijk 17a, links mijn werk, 30 x 30 cm, rechts Marjolein

Heerlijk koel en gezellig daar op IJsseldijk 11 en 15 in de schaduw. Marjoleins schilderijen gaan nog volgen...

Terwijl ik in de tuin van nr 11 mocht schilderen, schilderde Marjolein in de tuin van nr 13. Het was warm. We zaten allebei in de schaduw en genoten van geweldige sfeer van die plekken. De gastvrijheid van de bewoners droeg daar nog extra aan bij. Een week later was voor mij nr 13 ook aan de beurt, maar Marjolein had daar zo'n plezier dat zij nog een schilderij van dat adres maakte, terwijl ik vlak bij haar zat en een vanuit een ander standpunt schilderde.

IJsseldijk 13, links mijn werk, rechts 'kippen, zomer' van Marjolein

In de weken daarna werd het razend warm en konden wij na enig zoeken naar de eigenaren, terecht bij de nrs 11, 13 en 15. Heerlijk koel en heerlijk gastvrij, alsof wij in een andere wereld waren.

We waren te gast bij R en haar vrienden, op IJsseldijk 5. Marjolein mocht binnen schilderen (rechtsboven) en ik koos buiten een plekje (linksboven). Onvergetelijk heerlijk.

We begonnen op IJsseldijk 3. Ik schilderde het huisje en Marjolein het uitzicht vanaf dit adres, dwz: de bomen richting het volgende adres.

PRIJZEN IJsseladressenproject/Pauline Luijben? afhankelijk van de maat: tussen de € 480 (30 x 30 cm) en € 640 (40 x 40 cm). Interesse? look@paulineluijben.nl

PRIJZEN IJsseladressenproject/Marjolein Menke: zelfde orde van grootte, op te vragen via hetzelfde mailadres.